Alüminyum Hakkında

Hafif, geri dönüştürülebilir ve güçlü yapısı olan alüminyum yeryüzünde oksijen ve silikondan sonra en çok görülen üçüncü elementtir ve kullanım alanları neredeyse sınırsızdır. Alüminyumun ağırlığı, çeliğin ağırlığının yalnızca 1/3’üdür (2,7 gr/cm3). Düşük ağırlığı taşınması ve kullanılmasını kolaylaştırırken, nakliye sırasında enerji tüketimini azaltarak ekonomik açıdan da önemli bir katkı sağlar.

Alüminyum son derece kolay işlenebilir, şekillendirilebilir, soğuk ve sıcak koşullarda işlem görebilir. Farklı gereksinimler için farklı alaşımlar elde edilebilir olması özeliğinden dolayı yapı ve inşaat, deniz ve hava ulaşımı (tekneler, uçaklar), otomotiv, güneş, rüzgar, jeotermal enerji, petrol ve doğalgaz, elektronik, endüstriyel tasarım, ambalaj, ilaç, cam, kimya, yakıt katkı maddeleri, yazılım ve bilişim gibi pek çok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Alüminyum ısı ve ışığı yansıtarak, sıcaklığı ve soğukluğu kendi içine hapseder, sızdırmazlık özelliği ile tat, koku ve aroma geçişi mümkün değildir. Bu niteliği etkili gıda koruması sağladığından gıda endüstrisinde de önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca yansıtıcılardaki enerji tüketimini azalttığından, aydınlatma malzemeleri, aynalar, pencere çerçeveleri ve diğer birçok kullanım için diğer metallere göre yüksek enerji verimliliğine sahiptir.

Alüminyum havadaki oksijenle reaksiyona girerek, onu korozyona karşı dirençli kılan, koruyucu bir oksit kaplama oluşturur. Bu yönü ile demir - çelik gibi metallere oranla daha az bakım ve yenileme gereksinimi vardır ve hem çevre korunmasına  hem de ekonomik tasarrufa katkısı yüksektir.
 
Alüminyum kolaylıkla geri dönüştürülebilir. Geri dönüşüm için kullanılan enerji başlangıçtaki birincil metali üretmekte kullanılan enerjinin %5’i kadardır. İstatistiklere göre bugüne dek üretilen tüm alüminyumun % 75’i halen kullanımdadır.